Nieuws

WK column: Zuid-Amerikaans Catenaccio

www.bladella.nl
Vijf dagen geleden nog de grootste vijanden op het veld, nu is heel voetbalminnend Engeland de grootste fan van Italië. Wie gisteren de genadeloze afstraffing van The Three Lions door Luis Suárez ....,

.... en de zijnen heeft gezien, weet dat Italië de laatste strohalm is voor Engeland om een ronde verder te komen. Alleen een overwinning voor de Squadra Azzurri volstaat voor de Engelsen.
Maar was het niet uitgerekend Costa Rica, vanavond de opponent van Italië, dat verrassend in de eerste speelronde Uruguay wist te verslaan?
 
Grote namen in de squaddra moeten ervoor zorgen dat een overwinning over de streep wordt getrokken. Zo is daar onder andere de Wesley Sneijder van Italië: Andrea Pirlo. Alleen moet je dan wel denken aan een Sneijder in topvorm en dan nog eens een of twee klassen beter. Liefkozend wordt Pirlo L'Architetto, de architect genoemd. Lustig strooiend met steekballetjes en passjes stuwt hij de Italiaanse aanval. Achter hem staat Gianluigi Buffon, met zijn 36 jaar en ruim 140 interlands achter zijn naam een zeer betrouwbare sluitpost. En dan vóór Pirlo, de Bokito van het hedendaagse voetbal: Mario Balotelli. Vaak irritant en egoïstisch, maar zo af en toe ook geniaal met prachtige doelpunten. Maar ondanks deze geweldige as kan Italië tegen het nietige Costa Rica geen vuist maken. Slechts twee kansen van Balotelli op aangeven van de architect in de eerste helft maar in de brilstand op het scorebord komt geen verandering. Totdat ene Bryan Ruiz, terwijl de terreinknecht de thee al in staat te schenken, een perfecte voorzet (Pirlo zou hem gegeven kunnen hebben) op waarde schat en de verrassende 0-1 achter El Buff kopt.
 
De hoop van Rooney en Gerrard en consorten daalt gestaag met het vorderen van de wedstrijd want ook in het tweede bedrijf kan Italië geen vuist maken. De Ticos hoeven niet zo nodig en beperken zich tot scherp verdedigen met af en toe een uitbraak. Er is voor de Italianen geen doorkomen aan. Ze worden verslagen op hun eigen kwaliteiten: een minimale voorsprong met verdedigend voetbal over de streep trekken.
 
Opnieuw zorgt Costa Rica voor een verrassing. Met twee overwinningen op zak zijn ze al geplaatst voor de volgende ronde, wie had dat in deze poule des doods kunnen denken! En na Spanje weet opnieuw een grote voetbalnatie dat het over vijf dagen de koffers al kan pakken. Allemaal de oorzaak van het Zuid-Amerikaanse Catenaccio voetbal.
 
Jos Cosijns

 
Geen nieuwsberichten gevonden
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven