Nieuws

Weeshuis verrast met sportkleding

www.bladella.nl
Afgelopen najaar werden bij Bladella en op het Pius X – College sportkleren ingezameld voor een weeshuis in Oekraïne. Jan Buijtels bedankt alle schenkers en vertelt enthousiast over zijn reis.



Inzamelingsactie werd een daverend succes!!!
Volgende maand wordt in Polen en in Oekraïne het Europees kampioenschap voetbal georganiseerd. Dat toernooi is voor die landen superbelangrijk, vooral om in de wereld positief in beeld te komen. Maar in het weeshuis in Kornalovichi, in Oekraïne, hebben de zestig jongens en de meisjes die er wonen daar weinig boodschap aan: zij hebben niet eens fatsoenlijke sportkleren. Jan Buijtels, oud-ondernemer uit Bladel, besloot vorig jaar een actie op te zetten om hen te helpen. Het werd een geweldig succes.



Een auto propvol sportkleding en speelgoed
“We zijn daar op 18 februari aangekomen na een reis van ongeveer 1600 kilometer. Hier was het carnaval maar bij hen was het orthodox kerstfeest. We waren met vieren, ook een tolk, en hadden de auto helemaal volgepropt met sportkleding en speelgoed die we hadden ingezameld. Kornalovichi in Oekraïne is een klein dorpje, het staat eigenlijk op geen enkele kaart. De zestig weeskinderen tussen de 2 en de18 jaar komen uit de verre omgeving. De oudste kinderen gaan overdag met enkele busjes naar school maar verder blijven de hele week in het weeshuis.”



Er is veel geld tekort
“Ik had problemen omdat ik de band van mijn auto, net voor het dorp, helemaal kapot reed. Het had er flink gesneeuwd en er was niet gestrooid. De kleinere wegen zitten vol met gaten die door de sneeuw niet te zien waren. Vandaar. Er is geen riolering, geen waterleiding en ook geen gas. En het vroor er toen 22 graden. Maar de ontvangst in het weeshuis was weer hartverwarmend. De overheid geeft een bedrag voor de verzorging van de weeskinderen maar dat is echt te weinig. Daar kunnen ze de kinderen net van in leven houden. Dus is er helemaal geen geld over voor onderhoud, voor de inrichting en al helemaal niet voor wat luxe als speelgoed en sportkleding.”



Kinderen mogen niet de dupe worden
“Vandaar dat we daar elke keer weer welkom zijn. We hebben verschillende zaken voor elkaar gekregen: een fatsoenlijk bouwplan, nieuw sanitair, een professionele bedrijfskeuken. Je hebt in dat land inderdaad te maken met de corruptie, bij de overheid en bij particulieren, zonder dat werkt het daar blijkbaar niet. Maar wij, met ons comiteetje van vier, menen dat die kinderen die toch al zoveel missen daar niet de dupe van mogen worden. Vandaar onze acties om in te zamelen en om alles persoonlijk te gaan afleveren.”



De kleinsten mochten eerst kiezen
“Het uitdelen van het speelgoed en de sportkleding was een grandioos moment. Alles wat we hadden meegebracht werd netjes uitgestald voor de verwonderde ogen van de jongens en meisjes. De kleinsten mochten beginnen met kiezen, die pakten uiteraard het speelgoed. Maar al snel werden de kleinste schoenen gepast. In Oekraïne zijn geen voetbalschoenen te koop voor kinderen van rond de acht jaar. Ook de gymschoenen waren erg gewild. Die hadden we zo’n 30 paar bij ons. Daarbij 60, 70 voetbalschoenen, een 80 shirts en ook nog een aantal trainingspakken. En trots dat ze allemaal waren! Die glimmende ogen van die kinderen, daar word je helemaal warm van. En toen iedereen zijn kleren had aangetrokken kon er in de gymzaal gesport worden. Dat was best een maf gezicht: de shirts en de broeken waren al vlug te groot en vielen te ruim. Maar het plezier was er niet minder om.”



Blauwwit
en geelzwart door elkaar
“We gaan zeker nog eens terug. Er zijn in het dorp nog echt arme mensen die helemaal aan hun lot zijn overgelaten. In overleg met een priester bekijken we wat voor hen de grootste noden zijn. Voorlopig hoeft er geen sportkleding meer naar Kornalovichi.



We willen in ieder geval iedereen in Bladel en in andere dorpen die meegedaan hebben aan onze actie hartelijk bedanken. Natuurlijk ook de organisatie bij vv Bladella en het Pius X- College waar het grootste deel is ingezameld. Hierbij zie je enkele foto´s die ik daar heb gemaakt: de blauwwitte en de geelzwarte kleuren lopen bij de voetballertjes helemaal prachtig door elkaar. Bedankt nog een keer en tot nog eens. Jullie horen nog wel van ons!!!



 
www.bladella.nl
Het competitie-einde nadert gestaag. Zondag 'Brabantia' en dat is het voorlaatste thuisduel. De spanning blijft maar stijgen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Afgelopen vrijdag 12 april was de start van de Bladella Voetbal Academy. Aan het weer kon het in ieder geval niet liggen. De spelers… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In een snelle en spannende wedstrijd moest Bladella de punten in Weert laten. De eerste tien minuten van de tweede helft waren fataal. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Het seizoen loopt weer op z'n eind. Terwijl de eindstand in de meeste seniorencompetities onverminderd spannend blijft, zijn bij de… Lees verder »
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven