Nieuws

“Humphrey omgedoopt tot Huub”

www.bladella.nl
Humphrey Stacie (73), op zijn 19e vanuit Curaçao naar Nederland geëmigreerd, blikt aan de keuken-tafel in Reusel met Henk Duis (74) terug op hun roerige tijd in de jaren `70.

De voetbaliconen van Bladella, zo'n 50 jaar geleden, halen herinneringen op in het 'hol van de leeuw'. Voor Humphrey, of zoals Henk hem noemt 'De Zwarte Parel van Mozambique', was de acceptatie in Bladel snel een feit. Het voetbaltalent van Humphrey was hier zeker debet aan.

Huub
In Nederland waren er betere maatschappelijke kansen voor zijn toekomst en die heeft hij met beide handen aangegrepen. Hij ging werken bij 'De Skim', werd uitgenodigd voor een proefwedstrijd in Bladella 2, en stond een week later 7 seizoenen als voorstopper in het 1e van Bladella (vanaf 1966). Tijdens de introductie van Humphrey bij de selectie werd hij omgedoopt tot gewoon 'Huub', want de naam Humphrey was te moeilijk.

Verrekte om zelf te leren fietsen
Naast zijn werk, het stichten van een gezin en zijn vaste basisplaats in Bladella 1 was er veel aandacht voor teambuilding. Meestal gebeurde dit aan de bar van het café. Hierbij beginnen Henk zijn ogen te twinkelen. Henk: "Het was een slimme jongen die Huub, want hij verrekte het om zelf te leren fietsen omdat ik hem toch altijd al op kwam halen met de brommer." Door het hechte team was er bijna geen sprake van transfers van spelers. "Ik kon zelfs evenveel verdienen met een aanbod uit Bels als met gewoon gaan werken en daarbij kreeg ik er ook nog een auto bij", zegt Henk, de vaste middenvelder.

Of Huub last had van racisme?
"Het aanpassingsvermogen van Huub was fantastisch goed", vermeld Henk. "Ook de scheidsrechters wisten er wel raad mee, die pakten meteen door wanneer er 'kolenboer' of 'Zwarte Piet' werd geroepen. De mentaliteit van de spelers is nu anders. Tegenwoordig zie je veel meer 'rugby' op de velden, vaak hebben ze elkaar al vast voor er een corner genomen is. Bijna elk duel is wel een overtreding en wanneer de scheidsrechter dan fluit, vliegen ze met vier, vijf man ernaartoe. En dan hebben we het nog niet over de spreekkoren gehad."
Henk: "Ze beletten nu de 'goei voetballers' om te voetballen." Huub vult aan: "Wij voetbalden 'eerlijk' en zochten niet het strafschopgebied op om een penalty te forceren."

Bladella
"Bladella-Reusel Sport, dat waren toch wel de spannendste wedstrijden. De spanning liep al een paar dagen voor de wedstrijd op en ging door tot na de wedstrijd. Toch werd er na de match vaak wel samen gefeest. Ook ben ik na een verloren wedstrijd tegen Reusel wel eens recht naar huis gegaan en kwam heel de dag niet meer buiten" zegt Henk grinnikend.
Opvallend zijn de overeenkomsten in het leven van beide gepensioneerde mannen: Beide basisspeler Bladella 1, jeugdleider/trainer A Jeugd, beheerders sporthal (Henk in Bladel, Huub in Luyksgestel) en passie voor zaalvoetbal (Europaclub).
Maar ook hebben ze ieder nu een nieuwe passie gevonden. Henk is niet weg te slaan bij de biljarttafel en Huub draagt het salsa dansen een warm hart toe.

Overgenomen uit de Weekblad De Kempenaer – 8 mrt.2018
(Foto: Jan Wijten)


 
www.bladella.nl
Het was schrikken zondag morgen toen langs de velden bij Bladella bekend werd dat Theo in slaap was en niet meer wakker zou worden. Hij… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In samenspraak met kledingsponsor Brandsfit heeft de kledingcommissie vier Bladella trainingspakketten samengesteld. Alle pakketten… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Voor de tweede keer op rij gaf Bladella een 2 – 0 voorsprong uit handen. De gasten uit Eindhoven wisten met een enorme strijdlust, de… Lees verder »
 
www.bladella.nl

Blaalse Spelen 2024

20 april 2024
Dit jaar bestaan onze buren van de korfbalvereniging KV Bladella alweer 60 jaar. Daarom organiseren zij dit jaar de Blaalse Spelen. Lees verder »
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven