Nieuws

Column: De held en de schlemiel

www.bladella.nl
De Ronde van Vlaanderen is de hoogmis van het wielerfestival bij onze zuiderburen. Dit jaar viel deze hoogmis op de Eerste Paasdag. Op uitnodiging van de firma Argos mocht ik aanwezig zijn bij de viering. 

Het was een dienst met drie heren: de Vlaamse held maar ook de te kloppen man Tommeke Boonen, de Zwitserse crack Fabian Cancellara en de Slowaakse coming man en indrukwekkende winnaar van Gent-Wevelgem Peter Sagan.  De kenners hadden namelijk gesteld dat zij de gedoodverfde kampioenen waren en dat één van hen de held van de dag zou worden. ‘Onze’ Lars Boom, ‘onze‘ Nikki Terpstra en ‘onze’ Sebastian Langeveld zouden als misdienaars eerbiedig geknield aan de zijkant van het altaar mogen plaatsnemen. 
En zo ging het ook.
 
Alle camera’s waren vanaf het begin op Tom Boonen gericht, tot het moment toen hij een illusie armer uit het ziekenhuis strompelde. Was Tom de schlemiel van de dag? Hij is wel genomineerd. Peter Sagan volgde in de finale de op de Patersberg demarrerende Cancellara. Helaas kon hij de machtsman niet volgen. Genadeloos rekende de Zwitser af met zijn concurrent en nam in enkele kilometers een voorsprong van meer dan een minuut. Peter Sagan, de schlemiel van de wedstrijd? Misschien.
 
In de smetteloos witte tent waar wij als genodigden onder het genot van heerlijke spijzen en dito drank de dienst via twee enorme beeldschermen volgden, heerste een gewijde sfeer. Een sfeer van eerbied voor zoveel toewijding en kracht. Een sfeer van bewondering. Net alsof de wielerwereld het afgelopen half jaar niet door een vernietigende bliksem was getroffen. Niemand sprak erover maar iedereen dacht er aan. Natuurlijk dachten we aan het onderzoek naar het frame van de fiets van Cancellara waarin een motortje verstopt zou zijn. Flauwekul. Ook onzin was de aankondiging dat Argos er een nieuw Chinees talent had aangetrokken: Do Ping. Nee, niemand sprak over pijnblokkerende Cortisonen, over Epo dat meer zuurstof kan transporteren dan je voor mogelijk houdt en ook niet over het moeilijk op te sporen middel Aicar. Alleen in Nederland, lijkt het, maakt men zich druk over doping. In Vlaanderen niet, lijkt het.
 
En daarom is de winnaar meteen de schlemiel. Fabian Cancellara liet in de laatste kilometers van Vlaanderens Mooiste het uitgedunde peloton ver achter zich. Zoveel kracht? Toch een motortje in zijn frame? Toch iets anders….? Zullen we over zoveel jaar ook zijn bekentenis horen, net als bij die Amerikaanse alleskunner. Ik gun het de sympathieke Zwitser niet. En mezelf ook niet want dan ben ik weer de schlemiel.


Harrie Fiers

 
www.bladella.nl
Afgelopen vrijdag 12 april was de start van de Bladella Voetbal Academy. Aan het weer kon het in ieder geval niet liggen. De spelers… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In een snelle en spannende wedstrijd moest Bladella de punten in Weert laten. De eerste tien minuten van de tweede helft waren fataal. Lees verder »
 
www.bladella.nl
De druk wordt groter. Bladella komt (te) dicht bij gevaarlijke plaatsen. SV Laar is goed op weg naar de promotie play-offs. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Het seizoen loopt weer op z'n eind. Terwijl de eindstand in de meeste seniorencompetities onverminderd spannend blijft, zijn bij de… Lees verder »
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven