Nieuws

'Bladella komt hier sterker uit'

www.bladella.nl
Dat vertelde Pim Lavrijsen, de jeugdvoorzitter, met rechte rug aan het einde van de meest turbulente dag in de lange geschiedenis van Bladella.

Na een wel heel turbulente week: “Wij worden hier sterker van, zeker weten!”
 
Na de eerste publiciteit van woensdag werd er op die donderdag een diarree van kritiek, verwensingen en bedreigingen over de Bladelse voetbalclub uitgestort. Maar de storm werd kranig doorstaan. Met als boegbeeld secretaris Jac van der Aa, werd iedereen vriendelijk te woord gestaan met dezelfde mededeling: het bestuur voert de afspraken die in de ledenvergadering zijn gemaakt uit. En die afspraken zijn duidelijk: als de contributie niet wordt betaald wordt er niet gevoetbald.
 
Begrijpelijk dat de aandacht eerst uitging naar de vier jongens die nu dus van het voetballen uitgesloten zijn. Het is jammer dat zij niet meer met hun vriendjes in de blauwwitte kleuren kunnen voetballen. Dat doet zeer, ook bij de Bladella-bestuurders. Daarover kan geen misverstand bestaan. Om dat te voorkomen zijn er de laatste tijd vanuit de club pogingen gedaan om tot een oplossing te komen. De ouders zijn daar niet op in gegaan omdat ze de contributie te hoog vinden en het daarbij niet passend vinden dat hun kinderen om een actieve bijdrage wordt gevraagd.
 
Alleen maar verliezers
Bladella betreurt het dat door de enorme golf van publiciteit niet alleen de belangen van de club maar ook die van de sponsoren en de vaste supporters geschaad zijn. In feite zijn er alleen maar verliezers, de kinderen die niet meer mogen voetballen voorop. Door de mogelijkheden van de moderne media kan iedereen iedereen bereiken met alle mogelijke waarheden, halve waarheden en onwaarheden. Er is sinds woensdag in de publiciteit razendsnel een proces op gang gekomen dat Bladella niet in de hand had.
 
Al vóór het weekend kwam er een kentering. Natuurlijk bleven er vragen bij de strafmaat die Bladella had toegepast. De KNVB kwam al heel snel met een oordeel: ‘het bestuur moet zijn beslissing terugdraaien’. Maar er kwamen steeds meer steunbetuigingen, in  media en via de mail, voor het duidelijke standpunt en de correcte manier waarop het bestuur van Bladella was opgetreden. Sponsoren reageerden positief en andere verenigingen toonden veel begrip en lieten blijken met dezelfde problemen te kampen.
 
Lidmaatschapsconsumentisme
Sportverenigingen, maar die niet alleen, hebben een gebrek aan financiële middelen.  Een hogere contributie is voor een deel de oplossing. Het aandeel van de sponsoring kan misschien nog wat worden uitgebreid. Maar daarbij is er voor de toekomst een ander en veel groter probleem. De clubs hebben last van ‘lidmaatschapsconsumentisme’. Minder dan in het verleden zien de ouders van jeugdleden, en ook seniorenleden, het als hun taak de vereniging actief te ondersteunen. De clubbinding van de leden is al langere tijd een stuk minder dan voorheen. Bij Bladella staat dit onderwerp daarom ook al sinds lang op de kalender.
 
De oorzaken zijn maatschappelijk: meer individualisme, meer kansen op een eigen ontplooiing, meer digitale wereld, meer afspraken, minder tijd…. De oorzaken zijn bekend maar we hebben geen echte oplossing, voorlopig nog niet.  Verenigingen die van de leden vrijwilligerswerk vragen lijken tegen de tijdgeest in te roeien. Ze willen iets dat niet meer kan, zo lijkt het. De andere oplossing lijkt een verdere professionalisering van het kader bij de clubs, deze keer niet bedoeld om de al vermoeide vrijwilligers te scholen maar om echte vakmensen in dienst te nemen en die ook te betalen. Als dat de toekomst wordt, ontkomt geen enkele sportclub aan een formidabele verhoging van het contributiegeld. En dat wil ook niemand.
 
Bladella komt hier sterker uit!
Jeugdvoorzitter Pim Lavrijsen legt het nog een keer uit. “Bladella gaat inzetten op meer vrijwilligers. Er moeten leden komen die een deel van hun tijd aan de club willen geven, als scheidsrechter, om de vuile shirts te wassen, als medewerker in de snackhoek. Ik ben er van overtuigd dat de leden en hun ouders dit gaan beseffen. Juist nu zullen zij zich dat realiseren. Daarom is de heisa van afgelopen week niet voor niets geweest.” De voorzitter nodigt de ouders van de betreffende jeugdleden weer uit voor een gesprek. “Ik wil tot een compromis komen waarbij het vastgestelde beleid leiddraad kan blijven en de jongens weer snel kunnen voetballen. En misschien komt er nog wel een bloemetje voor die ouders omdat de problematiek van de vrijwilligers door hun actie weer eens nadrukkelijk op de kaart is gezet.”

 
www.bladella.nl
Het was schrikken zondag morgen toen langs de velden bij Bladella bekend werd dat Theo in slaap was en niet meer wakker zou worden. Hij… Lees verder »
 
www.bladella.nl
In samenspraak met kledingsponsor Brandsfit heeft de kledingcommissie vier Bladella trainingspakketten samengesteld. Alle pakketten… Lees verder »
 
www.bladella.nl
Voor de tweede keer op rij gaf Bladella een 2 – 0 voorsprong uit handen. De gasten uit Eindhoven wisten met een enorme strijdlust, de… Lees verder »
 
www.bladella.nl

Blaalse Spelen 2024

20 april 2024
Dit jaar bestaan onze buren van de korfbalvereniging KV Bladella alweer 60 jaar. Daarom organiseren zij dit jaar de Blaalse Spelen. Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven