Nieuws

VERANDERINGEN IN TUCHTZAKEN AMATEURVOETBAL

www.bladella.nl
Tuchtzaken KNVB drie wijzigingen: voor verenigingsstraf volgt schikkingsvoorstel, strafcodes zijn vereenvoudigd en ‘strafbericht’ wordt voortaan aan ‘dader’ alleen per mail verstuurd.

Met ingang van 1 juli 2014 (nieuwe seizoen 2014/’15) kent tuchtzaken amateurvoetbal drie wezenlijke veranderingen. Deze veranderingen leiden tot vereenvoudigde tuchtprocedures en leveren onder meer de verenigingen en scheidsrechters tijds- en efficiencyvoordelen op.

Het gaat om:
  1. uitbreiding schikkingsvoorstel
  2. herziening strafcodes
  3. kennisgeving tuchtrechtelijke mededelingen
 
1   Uitbreiding schikkingsvoorstel
Sinds 2010/’11 kan de tuchtcommissie, bij een directe rode kaart voor een speler of het wegzenden van de trainer, een schikkingsvoorstel aanbieden. Als betrokkene het voorstel accepteert, is de straf onherroepelijk. Per 2014/’15 komen ook andere tuchtzaken voor deze regel in aanmerking. Het gaat om verenigingsstraffen, in zowel veld- als zaalvoetbal, voor de volgende overtredingen: het niet opkomen van een elftal of team / het niet spelen van een wedstrijd; het niet uitspelen van een wedstrijd wegens onvoldoende spelers; overtreden van ordemaatregelen; onbevoegd trainen; en het (laten) functioneren van een niet-lid van de KNVB.
 
Het schikkingsvoorstel zorgt voor minder papierwerk voor alle partijen. Bovendien valt de straf voor de betrokkene(n) in de regel gunstiger uit. In ongeveer 90 procent van de huidige gevallen (directe rode kaart) wordt het schikkingsvoorstel al als ‘aantrekkelijk’ ervaren en direct geaccepteerd.
 
2   Herziening strafcodes
Tot dusver kunnen scheidsrechters bij het invullen van het wedstrijdformulier kiezen uit 46 strafcodes; twintig voor gele kaarten en 26 voor rode kaarten. Vanaf 2014/’15 gaat het aantal strafcodes naar acht. Alle gele kaarten worden ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten bestaan vanaf het nieuwe seizoen nog maar zes codes. In aanvulling hierop zijn er (gesloten), eenvoudig in te vullen specificatievragen, waarna er een doorgaans voldoende helder beeld ontstaat van de bijbehorende overtreding. Hierdoor worden er voor de meeste overtredingen geen aanvullende rapportages van (assistent-)scheidsrechters meer verlangd.
 
Bovendien sluiten de benamingen van de nieuwe strafcodes beter aan bij het herkenbare (spelregel)taalgebruik uit het Spelregelboek. De vereenvoudigingen maken het voor scheidsrechters sneller en makkelijker om op het digitale wedstrijdformulier (DWF) de juiste strafcodes in te vullen.
De acht codes zijn als volgt:
  1. gele kaart
  2. voorkomen van een doelpunt of ontnemen van een duidelijke scoringskans
  3. ernstig gemeen spel (tijdens een duel om de bal
  4. gewelddadige handeling (buiten een duel om de bal
  5. beledigen
  6. bedreigen
  7. spuwen
  8. overige overtredingen begaan door teamofficials (trainer, leider, verzorger, etc.)  
 
3   Verzending tuchtrechtelijke mededelingen aan leden van verenigingen
Tot nu toe ontvangt de betrokkene per post, en diens vereniging digitaal, het bericht van een tuchtrechtelijke mededeling. Per 2014/’15 ontvangt de vereniging de mededeling nog altijd digitaal via Sportlink Club, maar wordt het individuele lid niet meer per post maar per mail geïnformeerd. Als het e-mailadres ontbreekt, ontvangt alléén de vereniging de mededeling en moet zij de inhoud van dit bericht tijdig doorgeven aan het individuele lid.
 
Het is dus in het belang van de vereniging om de e-mailadressen van haar leden in Sportlink Club te registreren. Ook op het DWF komt de mogelijkheid om e-mailadressen in te vullen. Hierdoor heeft het individuele lid ook zelf een directe gelegenheid zijn digitale correspondentieadres kenbaar te maken.
 
Het is aan ieder teamkader te zorgen dat het mailadres van elk teamlid correct op de site (= in de administratie van Bladella) staat.

 
www.bladella.nl
Voor de tweede keer op rij gaf Bladella een 2 – 0 voorsprong uit handen. De gasten uit Eindhoven wisten met een enorme strijdlust, de… Lees verder »
 
www.bladella.nl

Blaalse Spelen 2024

20 april 2024
Dit jaar bestaan onze buren van de korfbalvereniging KV Bladella alweer 60 jaar. Daarom organiseren zij dit jaar de Blaalse Spelen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Het competitie-einde nadert gestaag. Zondag 'Brabantia' en dat is het voorlaatste thuisduel. De spanning blijft maar stijgen. Lees verder »
 
www.bladella.nl
Afgelopen vrijdag 12 april was de start van de Bladella Voetbal Academy. Aan het weer kon het in ieder geval niet liggen. De spelers… Lees verder »
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
VV Bladella
Sportpark De Smagtenbocht
Bossingel 7
5531 NH Bladel
 0497 38 19 24

Banknummer NL83RABO0107588439
KVKnummer 40235434
BTWnummer NL2651786B01
Terug naar boven